onsdag 21 januari 2009

Tillbaka i tiden del4

Den första lediga måndagen var det dags att fixa med alla papper som behövdes för att kunna jobba lagligt.

Vi fick smaka på den första italienska bilturen när "Bossens" son skjutsade oss till Bolognas polisstation. Han blåste på i bilen som värsta galningen. Vi överlevde en omkörning i en korsning när det var rött.

Det konstiga är att alla "konstiga" saker hände i början av min tid i Italien men jag blev aldrig avskräckt av det. Jag har aldrig åkt med någon som har kört lika galet som "Sonen" gjorde den gången.

Vi kom fram till centrum och det skulle knäppas kort i fotoautomater. Korten skulle visas sig användas till uppehållstillståndet.

Det var en lång kö som slingrade sig ut från polishusets portar. Det var bara att ställa sig där snällt och vänta på sin tur. Stämningen därinne var förvirrad. Mycket folk som trängdes och pratade alla världens språk.

"Sonen" gjorde sitt jobb och pratade med poliserna, gav alla kopior på pass och en massa andra papper.


Med alla papper iordning kunde man börja jobba lugnt och inte längre oroa sig för de återkommande kontrollerna. Det hände ganska ofta att polisen kom och kollade att alla som jobbade var där lagligt.

Dagarna rullade på och kvällarna spenderade vi nere i allrummet tillsammans med alla andra. Det var bara danskarna som saknades där nere. De höll sig för sig själva.

Jag och min syster satt där med ordboken och försökte lära oss italienska så fort som möjligt. Det var ju kul och ännu roligare blev det när man märkte hur snabbt man lärde sig att förstå.

Tack vare att vi umgicks med människor som bara pratade italienska. Vi tittade på TV där allt var dubbat. Genom tidningarna som bläddrades igenom. Musiken hjälpte också till!

7 kommentarer:

 1. När jag läser din text rullas liksom ett bildspel upp framför mina ögon. Du har en förmåga att skriva så enkelt men ändå fängslande. Väntar redan på nästa kapitel!

  SvaraRadera
 2. De dubbade tv-programmen försvårar för italienarna vad det gäller språkförståelse och språkinlärning, men är till stor hjälp för oss utlänningar när vi lär oss italienska.

  SvaraRadera
 3. Cz, tack vad du är snäll :) Det blir fortsättning nästa vecka!

  Segsliten, du har så rätt. Jag hade nog inte pratat så bra italienska så snabbt om det inte varit för dubbningen :)

  SvaraRadera
 4. Hade glömt bort det där med dubbningen.
  Det låter alltid så komiskt, ta tex serien greys anathomy på italienska, ja varför inte.
  Låter säkert sexigt hihi
  Din berättelse är underbar
  Kramar Sari

  SvaraRadera
 5. Sari, ja ibland är det bara för sexigt! Haha :) Tack så mycket, det gör mig väldigt glad!

  SvaraRadera
 6. Vad bra du skriver! :) Har heller aldrig blivit avskräckt, trots att vissa saker kan uppfattas som väldigt konstiga i jämförelse med Sverige

  SvaraRadera
 7. Nina, tack så mycket :) Vad snäll du är!

  SvaraRadera