fredag 16 januari 2009

Tillbaka i tiden del3

Efter en god natts sömn började den första jobbdagen som visade sig skulle bli lik dom andra dagarna.

Man klev upp, käkade frukost och gick ner till stallet.

I ett av stallen hängde en stor tavla med namn på alla hästarna och veckodagarna. Det var där man samlades på morgonen för att veta vilka av sina hästar som skulle tränas, tävla eller gå i hagen.

Dagen började med att släppa ut hästarna som skulle vara i hagen. Eftersom vi var nya förstod jag inte varför alla skyndade sig att ta ut hästarna. Det förstod jag sen när jag gick igenom all lera för att komma till någon ledig hage långt, långt bort!

Det vart ju mer eller mindre krig om dom här hagarna. Efter någon vecka delades dom upp så att varje person fick två var. En som låg nära och en lite längre bort.

Därefter kom "stallcheferna" som var med och körde hästarna. Det var två svenskar och en dansk.

Allt skulle gå fort.

Ut med hästen på gången, på med selen och andra tillbehör som behövs när dom ska springa fort. Det fanns ingen tid för att borsta eller pyssla med hästarna på morgonen.

Allt gick som på löpande band och morgonens jobb var över. Då gick man hem på lunch och vilade några timmar.

Eftermiddagarna var lugna och ägnades åt att ta in hästarna från hagen. Tvätta dom om det behövdes, borsta och bara ta hand om dom. Jag gillade eftermiddagarna. Det var då jag började få kontakt med "mina" hästar. Som så småningom började lita på mig.

Så här rullade dom flesta dagarna på, den enda lediga dagen var måndagen.

"Bossen" gled omkring där nästan varje dag. För att titta på sina hästar, höra hur det gick och släcka lamporna i stallet. Han tyckte att det var onödigt att dom var på, det var ju en extra kostnad. I bland jobbade man i dunklet och så fort han gått därifrån var det alltid någon som tände lamporna.

12 kommentarer:

 1. Att släcka lampor verkar vara en allmän italiensk defekt... ;o) Man hinner knappt gå ut ur rummet innan allt är nersläckt... Och vilken kalabalik om man skulle råka glömma bort att släcka någonstans!!

  SvaraRadera
 2. haha, jag det här hade jag förträngt!! bra att du påminner!

  Vi har varit med om en del du och jag syrran!

  love you! puss

  SvaraRadera
 3. Pysen, haha, jag har också blivit så. Inte så mycket men lite...

  Lillsis, hur kan du glömma det??Vi har haft mycket kul eller hur?!

  SvaraRadera
 4. Jag som bott här i 15 år släcker alltid lampan när jag går ut ur ett rum, och tur är väl det med tanke på att strömmen går så fort man överbelastar systemet.
  Jag var i Spanien och pluggade VT 1991 och blev då konfronterad med de inte allt för varma vintrarna i Andalucien. Huset där jag bodde var svinkallt. De hade bara på grundvärme (ca:14-15 grader), sen var den enda värmekällan ett element som satt fast under bordet. Bordet täcktes av en duk som gick ända ner till golvet så när man åt hade man varmt och skönt om ben och fossingar, men frös om rumpa och överkropp. Nätterna har jag faktiskt lyckats förtränga. MARDRÖMSMINNEN!

  SvaraRadera
 5. Ja, det tar ett tag att förstå rutiner i ett inarbetat lag..aha, var du med syrran - vilka härliga minnen. Var det trav eller tidhästar? Jobbar du med hästar i dag också?
  Du vad det gäller semlan, så är det inte min superfavvo heller, men den första brukar smaka bra...annars är jag chockoholic....

  SvaraRadera
 6. Här var det omgjort. Fin header.

  Önskar dig en fin helg tjejen. Själv ska jag nog vila en liten stund nu tror jag.

  SvaraRadera
 7. Släcka lamporna, viktigt för vissa, väldigt viktigt för andra. Jag kom genast att tänka på en intervju med Arnold Schwarzenegger där han pratade om hur svårt det var att lära barnen att släcka lampan efter sig när man var sist ut ur ett rum. Han hade en metod som han hade med sig från sitt Österrike. Varje gång hans barn glömde släcka så skruvade han ur just den glödlampan så att det förblev mörkt. Jag undrar hur länge bara??? :) Hoppas du får en bra helg! Jo, när är det du åker till Paris?

  SvaraRadera
 8. Segsliten, hihi. Jag råkade ut för det i går för jag när jag hade ugnen och diskmaskinen i gång samtidigt. Så Spanien är inte bättre än Italien på att ha varmt i husen. Jag förstår att du förträngt det :)

  Anneli, det var travhästar jag jobbade med. Nu letar jag jobb men inge mer hästar för min del. Det är alldeles för mycket jobb, tyvärr. Jag är också svag för choklad :)

  Cz, haha, väldigt intressant metod! Hur lyckas man med det?! Vi åker till Paris på torsdag kväll och blir kvar tills på söndag.

  SvaraRadera
 9. Vero, Tack så mycket!

  SvaraRadera
 10. Hej! Tack for titten in till mig. Jag mailar dig i helgen om restauranger, shopping och annat skoj i Miami. Finns sa manga harliga barer sa som tex Delanos, Sawgrass Mills shopping centrum, Sushi Siam pa Lincoln Road mall... manga restauranger och sma coola butiker. Nu kanske jag bara gjorde dig mer nyfiken, men jag lovar, det kommer.

  SvaraRadera
 11. Hej Veronica,
  åh vad fint det blev med den nya rubrikbilden:)
  Jag har inte hunnit läsa din berättelse först nu,,,jag vill vara ensam o njuta av det du skriver. Då är det bara att längta till del4.
  Ha en trevlig lördag
  Kram sari

  SvaraRadera
 12. Towe, Vad snällt, tack så mycket! Jag är jättenyfiken :) Det är lugnt, vi åker ju i slutet av Juli.

  Sari, tackar, tackar :)

  SvaraRadera