torsdag 11 december 2008

Pyramider

Igår fick jag vara med om något nytt.

Min pojkvän hade blivit inbjuden till det här mötet som han fick beskrivet som något alldeles fantastiskt, nytänkande och revolutionerande. Fast utan att veta vad det egentligen handlade om. Hon berättade bara att det är väldigt intressant och vänta bara tills du får se hur det funkar.

Den personen som bjöd in honom jobbar i en affär som är min pojkväns kunder. Hon har jobbat där i över 14 år och min sambo har haft kontakt med affären i snart 10 år. Hur som helst blev han nyfiken för han har sett under det senaste året att hon förändrats, fått mer livslust osv.

För att se vad det hela handlar om åker vi iväg. Eftersom jag inte hade en aning om vad det var jag skulle få äran att se den här kvällen rusade fantasierna iväg. Jag började tänka på galna sekter, människor som typ talar i tungor, sjungandes och i trans.

Väl framme vid hotellet möts vi av den här tjejen och jag fick intrycket av att hon var maniskt övertrevlig. Alltid ett leende på läpparna, total ögonkontakt och kontrollerad.

Tillslut har alla människor som ska vara med kommit och ett 50-tal personer är samlade i konferenssalen.

Då börjar en man i 40-årsåldern prata om hur NETWORK TWENTYONE har förändrat hans liv. Hur mycket tid och pengar han får genom att vara del av det här laget. För man är aldrig själv, vi hjälper er att komma in, hur man börjar och vi finns alltid där. Han pratar hela tiden om sådant som jag tror alla människor vill ha, mer pengar och mer tid för egna intressen. Allt framställs som fantastiskt och tre andra människor berättar om hur deras liv förändrats.

Och det enda man behöver göra är att sälja produkter genom att värva personer som i sin tur tar med sig andra och pyramidspelet är igång. Men dom pratar aldrig om hur mycket produkterna kostar eller hur mycket man måste köpa.

Med hjälp av dagens kriser försöker dom här människorna ta oss med i något som i en framtid kan få en att bli nästintill ekonomiskt oberoende. Det är det dom försöker få fram men det går jag inte på! Jag är alldeles för misstänksam för att gå på sånt här trams!

Har gjort lite undersökningar på svenska och italienska forum om vad som sägs om pyramidspel. Jag hittar bara negativ information. Det konstiga är att det är helt lagligt. Är det någon annan som har erfarenhet av något liknande?

24 kommentarer:

  1. Jupps, jag har arbetat på N21... Visst kan man som "medlem" bli äckligt rik, men då ska man nog vara bland dem första som går med, ju längre ner på "skalan" man är desto svårare är det förstås att bli miljonär... "medlemmarna" säljer produkter från "amway".. rengöringsmedel, shampo och såna saker...
    Det var läskigt att se hur helt normala och genomtrevliga människor efter något år blev helt knasiga... Det N21 säljer till medlemmarna är först och främst böcker och kasettband om hur man blir bättre och bättre, och så anordnar dem dessa konferenser och möten.. ibland stora, internationella sådana dit dem som är i toppen kommer och berättar sina livs historier....

    SvaraRadera
  2. akta er..det hela går alltid ut på man ska utnyttja vänner för att klättra. Jag skulle aldrig aldrig försöka få mina vänner köpa alla diverse grunkor som man ska sälja i de här pyramiderna. Vänner känner sig tvingade och köpa just för de är vänner man ska liksom utmana deras lojalitet emot en.Och det är de hänsynslösa utan skrupler som blir rika på detta..

    SvaraRadera
  3. Såg på tv om pyramid spel. Det har varit om det både i "Striscia la notizia" och i något annat program (typ Michele Santoro eller något av de andra diskussions programmen). Jag blev riktigt upprörda av att se hur de lurar folk!

    SvaraRadera
  4. Ja, det är lurt passa dig! Vissa personer på mitt jobb satsade 5 tusen.. dom blev blåsta fick aldrig tillbaka någonting! Kram

    SvaraRadera
  5. Amway är ingen pyramid! Ni måste förstå att Pyramidföretag är olagliga, och går enbart ut på att få människor att betala höga insatser, typ 5000kr eller mer. Amway tillhandahåller en försäljningsmöjlighet som har funnits i snart 50 år! Den som försöker "utnyttja" sina bekanta blir inte långvarig, för det fungerar inte. Tillsammans med andra som VILL skapar man underlag för tillgångsbaserad inkomst, genom avkastning på konsumerade produkter, av dig själv och andra i din konsumtionsgrupp! Helt lagligt och en stor möjlighet för den som har modet att undersöka vidare!
    Läs mer på tex:
    www.amwaywatch.com
    www.thetruthaboutamway.com
    http://blogg.aftonbladet.se/26064
    www.amway.se
    www.direkthandel.org

    SvaraRadera
  6. Tack för era svar.

    Pysen, intressant att du har arbetat för dom. Då vet du lite mer hur det funkar och vad som händer.

    Karin, jag är alltid på min vakt och tror inte heller på konceptet att sälja till vänner och bekanta.

    Segsliten, det är bra att Striscia tar upp saker som är lite luddiga som jag tycker att det här är! Tittar ofta på det och Le Iene.

    Gullan, jag passar mig alltid

    Guldkusten, nej jag kanske inte VILL eller är tillräckligt MODIG för att ansluta mig till Amway. Om det skulle vara så fruktansvärt bra och funnits i 50 år. Varför tycker inte folk om det? Varför gör inte alla det? En "positiv" röst borde ju höras mer än en "negativ". Eller?! Jag har förstått att det är lagligt.

    SvaraRadera
  7. Jag är kluven, jag kan förstå att man kan tjäna pengar på det utan att utnyttja vänner men det kräver att man är i toppen och att man är någon av de få som mer eller mindre startar det.
    Den jag kom ikontakt med var att man skulle köpa månads paket av schampo, bilrengöring städ produkter - förbrukningsvaror. Problemet var att vi absolut inte konsumerade så mycket och dom produkter de ville sälja. Ex har jag lite smink som jag köpt för 15 år sedan.... inte 15 veckor sedan så som dom ville man skulle förbruka... (jag vet smink är delvis en färskvara... )

    Så nej blir det nog gå inte med. Mb

    SvaraRadera
  8. Under alla 50 år så har naturligtvis många provat på, och många av dessa har försökt "värva, övertala, och tvingat" in sina vänner och bekanta. Detta leder bara till negativa responser. Tyvärr leder det till att de också misslyckas och spiralen är igång. Många är de som misslyckats, för att de oftast inte följer det rekomenderade mönstret vi jobbar utefter. Vi har varit med i 3 år, och har trevliga vänner med, vi har lärt känna massor med nya trevliga människor, och vi jobbar tillsammans. Vi lär de som vill handla om produkterna, de som vill sälja produkter hjälper vi och de som vill bygga större konsumtionsgrupper introducerar vi till vårt arbetssätt. Alla får ta del på de sätt de vill, och ALLA drar fördel av det i längden. Vi omsätter helt enkelt varor på ett lite annorlunda sätt! Produkterna är bra, och faktiskt så är AC Milan en stor kund av Nutrilite-vitaminer, vilket ni säkert kommer att se i reklam i Italien framöver!
    DESSUTOM, så förstår jag inte varför människor, som läser både faktasidor och positiva sidor OCH negativa sidor, tror på de oftast anonyma sidorna som är negativa, av människor som inte har provat, utan har "hört" eller "tror sig veta" att amway är en pyramid. Det är för mig ett mysterium.
    Blev lite långt, ledsen för det!

    SvaraRadera
  9. Mariaberg
    Det finns INTE några månadspaket, man handlar det man behöver när man behöver det. 1 maskara /3år om det är så!

    Det har inget med att göra när man börjar, utan helt beroende på hur ambitiös man är!
    DIN INSATS är avgörande!

    SvaraRadera
  10. Hej Veronica.
    Akta dig för pyramder.
    Blir fundersam när jag läser Guldkusten 2010, kommentarerna från han/hon.
    Jag blev lurad att sälja Amway för några år sen.Det kostade mig över 3000 kr!
    Sen började terrorn. Telefoner, mail och brev. Kom hit på möte, vi ska hjälpa dig.
    Till slut var jag helt knäckt.
    Då säljer jag hellre tuppervare probukter måste jag erkänna. Efter den betan går jag inte på sådant skit längre.
    Håll er undan ni med. Du vet aldrig vad det slutar med. Men för vår del slutade det med att vi sa opp bekantskapen med de som ville ha in oss. Ca 6000 kr fattigare för att vi blev tvingade att köpa två packet med varor för att "prova".
    Har kvar av det under diskbänken än idag.

    Hoppas annars att det är bra med er.
    Eran lilla marknad skulle jag gärna gå på.
    Det är mysigt med sånt.
    Datorn är inlagd på sjukhus hos doktor Data. Blev det idag. får se hur fort den blir frisk.
    Men jag kilar in och tittar till dig ialla fall.
    Kramen Synne.

    SvaraRadera
  11. Absolut! Akta dig för pyramider. Beklagar Synne, att du fått denna uppfattning, men det beror på att de som skulle "hjälpa" dig inte lyssnat av vad du ville med verksamheten, utan bara fortsatt med vad de vill! Det är en stor skillnad. Sedan har du inte blivit 6000 spänn fattigare, utan du har köpt produkter för 6000kr! Har du blivit tvingad så är det naturligtvis helt FEL! Har det gått 90 dagar? Om inte kan du lämna tillbaka!! Här är tyvärr ett exempel på när någon vill mer än den andra, och så blir det fel! Precis som när man blivit "pålurad" något man inte vill ha på en marknad, mässa eller i en butik! Det händer överallt.

    SvaraRadera
  12. Tack för alla kommentarer!

    Synne, Tack för titten och hoppas att din dator blir frisk snart! :) Vad glad jag blev att du också skrivit din åsikt och uppleveser med Amway. Ett ICKE anonymt exempel på en människa som personligen har haft och upplevt problem med Amway.
    Kram på dig!

    Guldkusten, jag läser det du skriver.
    Hur ska jag kunna veta att de som ska hjälpa mig missuppfattar det jag vill? Och gör som de vill. Då händer samma sak som med Synne. Jag står där med 6000 kr i produkter, som visst, inte är bortkastade pengar men vem handlar rengöringsprodukter för 6000 kr till sitt hem? Jag kan ju handla för 200 kr i affären o sen för dom andra 5800 kan jag göra något annat. En fråga till dig Guldkusten. Hur funkar det när Milan köper Nutrilite-vitaminer? Är dom också medlemmar? Handlar dom på faktura? Jag uppfattade igår att man inte kan sälja på faktura.

    SvaraRadera
  13. En sak till som jag glömde.

    Guldkusten, dom som sagt sitt här är inte anonyma. Men det är du!

    SvaraRadera
  14. För mig är de det.
    Pysen73
    Karin
    Segsliten
    Synne
    Mariaberg..
    är för mig ganska anonyma, eller hur.
    Inte har jag väl sagt att du skall köpa produkter för 6000kr. Det kostar 1100kr att bli IBO (i sverige) och den investeringen ger dig fria händer att bygga en verksamhet som kan generera stora belopp.
    Hur de som visade dig verksamheten är som personer vet jag inte, men tala om vad du vill! Vill du bara handla produkter av dem, handla själv, eller bygga en verksamhet som ger dig återkommande inkomst? Du bestämmer, och deras uppgift som sponsorer är att hjälpa dig!
    Angående AC Milan, så antar jag att Nutrilite/Nutriway tillhandahåller produkter under tiden de tillsammans med AC Milans Lab utvecklar spelarna till att prestera max. I gengäld så får de använda AC Milan som marknadsplats. (Jag vet inte säkert, hur detta sponsoravtal ser ut!)

    Angående anonymiteten, så heter jag Mikael, bor i Östergötland Sverige, och har en egen blogg!
    Läs mer om amways produkter och nyheter på:
    http://blogg.aftonbladet.se/26064

    SvaraRadera
  15. Måste också slutligen säga detta!

    Hur lyckosamma var Synnes sponsorer??
    De tvingade henne till att handla produkter för 6000kr, och det resulterade i att Synne har produkter ännu, och aldrig kommer att handla igen!
    DET ÄR FULLSTÄNDIGT IDIOTISKT!
    Det vi vill skapa är en konsumtionsgrupp som omsätter produkter månad efter månad! Först då kommer alla inblandade i gruppen att dra fördel av detta!
    Att tvinga på någon produkter EN gång blir i slutändan ett misslyckande!
    Amway erbjuder en fantastisk möjlighet, men ibland missbrukas den av människor som blir lite för egoistiska!

    Lite annat:
    ur är vädret i Toscana, här i östergötland har vi fått 1cm snö och det är på nollan! Trist!
    Micke

    SvaraRadera
  16. Ok Mikael, men så anonyma är de väl inte? Man ser ju bilder och information i deras bloggar som är mindre anonymt än att skriva sin mening i ett forum.
    Du har inte sagt att man behöver köpa saker för 6000 kr det var Synne som upplevt det. Det är hennes historia och det hon sen berättar att hon blev knäckt av alla telefonsamtal.

    Dom som visade mig verksamheten verkar bra som personer som kan tala för sin sak. Men jag fick intrycket av att något glömdes att sägas.

    Jag är glad för din skull om det funkar och passar dig. En liten fråga bara, hur ställer du dig till Wikipedia och det som står om Amway?

    Här i Toscana fortsätter regnet ramla ner men det är inte så kallt, runt 5 grader.

    SvaraRadera
  17. Hade inte tittat på deras länkar, men det stämmer det du säger, en del har ju sina egna personliga bloggar!
    Såg att Synne bott i Norrköping! Det var ju lite festligt, samt att de flesta andra bor i Italien. (Lite avundsjuk är jag allt!)
    Hur långt har de som visade dig verksamheten kommit?
    Jag har faktiskt inte läst allt som står på Wikipedia, utan läser mer på www.amwaywiki.com, som avhandlar det mesta om amway och dess intresseorganisationer(utbildningsföretag). Det jag gjorde var att i lugn och ro undersöka verksamheten, träffade andra människor och läste lite litteratur om MLM och nätverksmarknadsföring, jag handlade produkter och provade, för att bilda mig en uppfattning om hur det verkligen fungerar! Jag lyssnade flera gånger på affärspresentationen, och fick mer information. Det tog mig ett tag att förstå hur det fugerar med provisioner osv, och idag så vet jag att det är en ärlig och moralisk verksamhet, där man måste hjälpa andra för att själv lyckas. Man kan inte "sko" sig på andra, för då faller hela idén.
    Jag påstår heller inte att alla som jobbar med verksamheten är ärliga och uppriktiga, och det är nog därför det existerar negativ info på nätet.
    När vi presenterar affärsiden, så VILL vi att man skall undersöka mer, vi försöker lämna ut information, vi ger länkar till hemsidor, för att alla skall få så mycket info som möjligt. Ändå går många hem, läser några negativa sidor och tror mer på dem, än den personen som satt öga mot öga och försökte dela med sig av en fantastisk affärside.
    Amways affärside fungerar och är en enorm möjlighet. Alla som jobbar med den är inte lika bra, så är det. Lyssna fler gånger och läs på amways sidor. tex www.amway.it

    SvaraRadera
  18. Hejsan,

    Först vill jag vända mig till synne och hennes misslyckade kontakt med Amway som affärsidé. Tyvärr så har du tydligen blir inlockad på fel grunder av en person som inte borde tillhöra Amway (som det verkar). Det som du beskriver är inte det tillvägagångssätt som gäller vid värvning av nya säljare. Hur man ska göra framgår tydligt i de dokument som även du fått (i startpaketet).
    När det gäller de produkter som du nu har i skåpen, men inte vill ha längre så ska du kontakta Amway på telefon 08-623 12 21 (men kontoret finns i Danmark). Amway har en 100% nöjd kundgaranti och den gäller även efter 90 dagar på deras egna produkter (t.ex. rengörningsmedel, smink, hudvård o.s.v.). Den gäller dock inte i "evighet" så det går inte att komma med något som är 5-10 år gammalt. Även om förpackningarna är öppna (att du t.ex. har provat dom) så får du tillbaka dina pengar. 90 dagars tidsgräns gäller för köpet av startpaketet (Svensk lag ger dig bara 14 dagars returrätt) samt de produkter som Amway inte själva tillverkar.

    Det är viktigt att hålla isär företaget Amway med hur enskilda personer agerar i deras namn. Enbart i Sverige finns det över 17.000 ABO:er, d.v.s. personer som säljer Amway's produkter. Det gör att du skulle få höra i princip lika många versioner av affärsidén om du skulle orka lyssna. För Er som bor i Sverige så handlar en del på ICA, andra på COOP eller Willys, bara för att nämna några alternativ. Alla har sin frihet att välja leverantör av rengörning, smink, hudvård, vitamintabletter etc. JAg har valt att låta Amway vara leverantör för en del av våra förbrukningsvaror hemma.
    1989 fick Amway t.ex. en miljöutmärkelse av FN. I en test hos en tysk konsumentorganisation förra året var Amway/Nutriway's dagliga multivitamintablett den enda som fick godkänt. Vattenrenaren e-spring var den första som var godkänd enligt 2 olika standarder hos ett oberoende globala testföretaget NSF. Sminkserien E.F.N.Y. används bl.a. av Cecilia Lidén som blivit svensk mästare i sminkning 6 gånger . . .

    Produkterna är det inget fel på. En del åker Volvo, andra SAAB och en del Skoda och alla är nöjda med sitt val. En del köper sitt smink på NK, andra på Rusta och en del hos Amway. Vi har alla en frihet och den ska respekteras på alla sätt.

    Är det någon som vill, så tar jag gärna en fika med Er om ni har vägarna förbi Örebro någon gång.

    God fortsättning på det nya året

    SvaraRadera
  19. Peter Lundell15/5/09 19:14

    Hejsan! intressant läsning.
    Vart idag (2009-05-15) erbjuden ett distrubitions möte med amway på söndag. men började redan från första meningen i min väns förklaring om detta ana misstankar. Hans preidkan om amway skrek "PYRAMIDSPEL" så jag sökte lite info om detta på nätet, och mycket riktigt så är det precis ett sådant upplägg dom har.... Jag ska dock gå på mötet på söndag, men det är fär att jag ska ställa dom mot väggen så mycket det bara går :D dom ska få det riktigt svårt att förklara sig innom alla områden! och gå med.... det tänker jag ABSOLUT inte göra! ha en bra dag...

    SvaraRadera
  20. Peter, lycka till :) Ett möte räckte för min del!

    SvaraRadera
  21. Om nu Amway skulle vara ett Pyramidspel som många säger, hur har den då överlevt i 50 år?!?!

    Jag är med och jag är nöjd, för jag gick i första hand med för min egen del för att ta del av deras produkter. Men vem vet....jag kanske vill mer sen.....

    SvaraRadera
  22. Jennie, jag har läst på och vet att Amway kallas för "pyramidförsäljning" (inte samma sak som pyramidspel), för det råder väl ingen tvekan om att ju högre upp du är på toppen desto mer pengar tjänar du.
    Jag vet att Amway inte är något för mig men om du är nöjd så är ju det bra! Alla har rätten att välja.

    SvaraRadera
  23. Snälla ni.
    Anledningen till att de som är "högst upp" i en Amwayorganisation tjänar mest pengar, beror på att de har gjort mest arbete. De har byggt den största organisationen och därför hamnat högre "upp" i organisationen och därför med all rätt skall de tjäna mest! Alla börjar längst "ned" som ny på exakt samma nivå. Man tjänar pengar efter det resultat man skapar. För att skapa resultat måste du hjälpa andra och tillsammans bygga en organisation. Mer ärligt än i "vanliga" företag, faktiskt!

    SvaraRadera
  24. Det är riktigt roligt att folk som aldrig ens hört affärsidén uttalar sig. I like that very much. Gör ni så överallt i livet? Stackars er då säger jag bara. Tycker du produkten är dyr, så är det för att den är DRYG. Ett paket är som 3 vanliga Yes flaskor, jag har provat, jag vet. Ta reda på fakta?!

    SvaraRadera