fredag 26 december 2008

Och så var julen över

Har inte haft mycket tid över för bloggen dom sista dagarna.

Igår jobbade jag på min svärmors restaurang som ligger i den gamla delen av Certaldo. Italienarna äter gärna jullunch ute och vi hade fullbokat. Det blev en väldigt lång lunch. Folket började äta vid ett-tiden och reste sig från bordet ungefär 4 timmar efter. Mätta och belåtna!

Menyn bestod av en blandad förätt, tre stycken "primi", tre stycken "secondi", nötter, torkad frukt och en blandad dessert med fyra olika efterrätter.
"Primi" är dom första rätterna som bestod av Tortellini i buljong, Laxcrepes med pinjenötter, Kakaotagliatelle med "köttfärssås" och karl Johan svamp.
"Secondi" är dom andra rätterna och här serverades "Bollito misto", (ett långkok av kött som kan vara lite vad som helst) men den igår innehöll tunga, kyckling och zampone/cotechino (en slags korv som görs av fläsk och stoppas i grisfotsskinn), Ugnsstekt pärlhöna fylld med kronärtskocka, "Peposo" en slags köttstuvning som kokas med mycket svart peppar.

Själv åt jag lite "peposo" och en bit chokladtårta när alla hade betalt och gått därifrån! "Bollito misto" är inget för mig, jag såg till och med tungorna dagen innan dom blev kokta. Usch vad läskigt!!

Nu blir det "apertivo" med kompisar.

6 kommentarer:

 1. Dem där "grisfötterna" ser inte heller allt för aptitliga ut... en av få rätter som jag inte ens smakat på... ;o) Vi har varit på "presepe vivente" ikväll, det var jättemysigt!

  SvaraRadera
 2. Hallå på dig.
  Så du har fått i dig lite snadder ialla fall.
  Kan väl säga att jag har lite svårt för sån där mat. Ingen aning om varför.
  Men det är säkert fler som gillar den.
  Här är det kallt idag.
  11 minus, men solen skiner.
  Ha det gott och god fortsättning på dig.
  Kram Synne.

  SvaraRadera
 3. I Frankrike äter man Trip (om det nu stavas så) - det är fylld komage, och egentligen smakar den sätt så gott men namnet är lite avskräckande. Likaså så haggins som jag åt när jag studerade i Skottland, det är fylld fårmage.

  Innan jul kom jag inte iväg på något julbord och var lite ledsen för det men nu har jag varit på två, min släkt och så min mans släkt och sedan blir det det bästa, vi skall på ett till. Min pappa fyller 70 och vi skall tura på båtarna mellan Helsingborg och Helsingör- mums vad gott det skall bli.
  Hemma har man aldrig så många rätter att välja på som när man går på ett riktigt stort julbord- en fröjd för både ögat och magen.

  Roligt att svärmor har en restaurang, hjälper du till i köket eller är det att servera? vad gör du mer i Italien? MB

  Önskar dig ett händelserikt och lyckligt 2009,
  MB

  SvaraRadera
 4. Mmm, jag tycker det lät gott! Förutom tungan då. :)

  SvaraRadera
 5. Pysen, vad mysigt med levande presepe. Det har jag missat i år!

  Synne, här är det också grått och kallt. Det skulle inte vara helt fel med lite snö men den kommer nog aldrig :)

  Maria, Tack det samma!! Vad roligt med båttur :) Hoppas du har ätit dig riktigt mätt på alla läckerheter! Jag serverar och för tillfället letar jag det perfekta jobbet :)

  Rebecca, ja det var riktigt gott ;)

  SvaraRadera
 6. Julen är över här också, detblev inte så mycket mat har jobbat hela julhelgen. Jag blev less på att se alla stressade människor!! Nästa jul ska det bli en mysig jul inget jobb bara slappa och umgås med familjen!! Många kramar önskar mammsen....

  SvaraRadera