söndag 14 december 2008

Svenskar i Florens

Igår var det Lucia och jag fick faktiskt också se ett litet svenskt luciatåg.

Firandet hölls i Florens av "Svenskar i Florens" som jag tyvärr inte har haft någon kontakt med innan. Kul att se att det finns så många engagerande svenskar som vill göra saker tillsammans och ge deras barn lite svenska traditioner.

Under tiden dom inblandade byter om bjuds vi på glögg och pepparkakor. Jag tog mig en titt på bordet där det låg en hög svenska böcker för 2 euro styck och köpte två stycken. Böcker kan jag nog aldrig få för många av!

Publiken var en härlig blandning av svenskar och italienare. Jag tror nog att vi var runt 50 stycken och stolarna räckte inte riktigt till. Men vad gör det när takljuset släcks och Sankta Lucia kommer in med sång och levande ljus. Jag fick faktiskt gåshud av dom vackra sångerna som förde mig tillbaka i tiden.

Själva tåget bestod av kvinnor och barn i alla åldrar och om jag inte såg helt fel var det nog bara en man med som agerade stjärngosse.

Efter lussetåget var det fritt fram för fika. Mmm, det fanns så mycket gott och dom som bakat hade verkligen lagt ner mycket jobb.

Det är rätt konstigt när man kommer in i en lokal som består av en massa människor som precis som du kommer från Sverige och bor i Italien. Även fast man skulle vilja prata och fråga mer så håller man sig på sin kant på nåt vis. Kanske säger "Hej" och tittar lite försynt och sen var det inget mer med det. Jag kände två av mammorna som var med sedan tidigare och jag fick ingen "ny" svenskkontakt under dom två timmarna jag var där.

Det är lite konstigt!

9 kommentarer:

 1. Jag har också varit på lucia här i Italien( i Milano).Det var ett par år sedan nu men jag minns att jag kände lite samma sak. Det var ingen som bytte telefonnummer med någon annan och det kändes inte heller som om det var någon som hade lust att ha någon vidare kontakt med någon annan. Jag har även varit på midsommarfirande ett par gånger och det är likadant där.
  Själv vill jag gärna ha kontakt med andra svenskor i Italien (som tur är är vi ett litet gäng här där jag bor. Det känns skönt att kunna prata med någon som har samma svenska bakgrund. Någon som kan förstå vissa saker utan att man förklarar hela svenska samhällets uppbyggnad först.

  SvaraRadera
 2. Så mysigt! Jag fick nöja mig med det dem visar på svt ;o) Eller ja.. Lussefika blev det ju på kvällen när vi hade bjudit in några vänner, men det blir ju inte riktigt samma sak...
  Det är väl typiskt svenskt att man inte ska störa eller tränga sig på..och då blir det sådär att man inte ens pratar med nya människor... För TÄNK om dem inte alls är intresserade...

  SvaraRadera
 3. Du var så heldig så du fick se en lucia ialla fall. Har inte sett en enda vitklädd med ljus i hår alls....
  Men jag har sjungit själv hehe.

  Det där är så typiskt svenskt. Visst är det konstigt att man ska vara så bunden att man inte vågar tränga sig på. Ska slå vad om att andra kände liks som du.

  Sitter här och hör hur det blaskar ute.
  Snön smälter bort.
  Vi har just nu 2,5 plus...
  Vill ha kvar snön till efter nyår ialla fall.
  Men så blir det nog inte.
  nu får du ha en fin start på veckan.
  Kram Synne.

  SvaraRadera
 4. Segsliten, då har du upplevt precis samma sak som jag. Skönt att höra! Tycker som du att det är skönt att umgås med andra svenskar som man inte behöver förklara sig för :)

  Pysen, tur att man alltid kan kolla på svt! Jag blev arg på mig själv att jag också blev sådär svensk därinne.

  Synne, då skulle du varit med och sjungit! Jag tror också att andra kände som jag. Jag kunde läsa det i blickarna. vad tråkigt att snön smälter bort. Här fortsätter det att regna och regna.

  Kram på er alla

  SvaraRadera
 5. Jag hade nog gått där ifrån med massa nya bekanta - men så är jag inte typiskt svensk heller - pratar massor och tar kontakt med folk, till och med vet jag en del blir lite skrämda av en som mig... nu skrämde jag väl inte bort dig?
  Jag förstår vad du menar det socialt spelet är lurigt.
  men härligt att du fick se och uppleva ett svenskt lussetåg. MB

  SvaraRadera
 6. Kul att du var där. Min kompis med familj var också där. De hade en liten valp med sig, kanske du såg dem?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Låter mysigt.. du får ta kontakt med dom andra svenskarna.. bara dyka på! Här hemma i Dalarna har snön regnat bort så nu ser man gräset igen! Det är + 5 grader ingen vidare julstämmning.. men det kanske kommer snö i helgen! Kram på dig.

  SvaraRadera
 8. oj, nu har jag inte hängt med riktigt!

  Maria, ja det var faktiskt kul ändå. Självklart skrämmer du inte bort mig :) Jag tycker det är trevligt med människor som är framåt och öppna!

  Fundera grönt, jag såg en liten hundvalp. Himla söt!! Så din kompis bor i Florens?

  Gullan, jag skulle vilja ha mer kontakt med andra svenskar. Kanske får ge det lite tid :) Hoppas att snön kommer till er nu i helgen.

  SvaraRadera
 9. Hej Veronica,

  Jag heter Lena och är en av dem (tillsammans med Katarina) som ligger bakom Svenskar i Florens. Kul att du uppskattade Luciafirandet, det blev lite stökigt i år, med mkt folk och rätt ont om tid för att umgås- det kanske var därför du inte lärde känna några nya svenskar. Jag vet inte om du är med på vår mejllista, för då får du ju info om våra aktiviteter. svenskariflorens@hotmail.it är adrssen, skriv så sätter vi upp dig på listan! Vår nästa aktivitet blir väl Florens internationella karneval, med svenskt tema. Andra år har vi varit ABBA (INNAN Mamma mia...), vikingar, utte i blåbärsskogen, Astrid Lindgrens sagofigurer etc... Andra gånger kanske vi bara ordnar en pizzakväll eller så. Välkommen!

  SvaraRadera