söndag 8 februari 2009

Veckans Fototriss

Temat i veckans Fototriss är doft/lukt. Jag letade runt i bildarkivet och fastnade för tre kort som jag tagit i Sverige.

Ibland kan jag sakna den rena, friska doften av sommar.


Solig novemberdag i en svensk skog luktar barr, murkna löv, bark, jord och trä.

Jag gillar när det är så kallt att näsborrarna fryser ihop när man andas. Snön och den isiga luften är äkta vinterdoft för mig.

Här kan ni se fler bidrag i temat.

18 kommentarer:

 1. Jag tycker samma hösten !!!
  Doften som är så frisk men ändå lite unken, svårt att förklara med... Underbar.
  Jättefina bilder.
  Hoppas helgen varit trevlig och jag önskar en trevlig ny vecka.

  Psst..
  Hoppa på min fotoutmaning Veckans bild..
  Man får hoppa på när man vill under veckan.

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder du har med i veckans triss! Jag gillar höstbilden och den djupa doft av skog och mylla den förmedlar. Vinterbilden är vacker men inget jag upplevt och sommarbilden är ju så fantastiskt skön!
  Ha en bra kväll! Kramis

  SvaraRadera
 3. Fina bilder, min favorit blev ettan. Jag gillar alla fina sjöar, med små badplatser som finns i Sverige, och tack vare allemansrätten kan alla ha tillgång till detta.Vinter ska upplevas så här tycker jag på bild...En vecka med mycket snö och gnistrande kristaller i snön ok, men sen räcker det. Har ni föresten tänkt på att man kan lukta när det kommer snö,innan..

  SvaraRadera
 4. Håller med om att hösten har en speciell doft...

  SvaraRadera
 5. Förstår att de dofterna sitter i minnet när du tittar på bilderna, och jag förstår dig...

  SvaraRadera
 6. Fina bilder och jag håller med i beskrivningen av dofter. Kanske längtar man lite mer efter just sommardoften just nu/Lis

  SvaraRadera
 7. Vilka fina biler....
  Klarar inte av att välja en...
  Men måste jag så blir det den sista.
  Kramen Synne.

  SvaraRadera
 8. Gud vad Sverige är vackert! Jag började nästan leta efter en liten nisse på det nedersta kortet. Fick mig att tänka på sången "Litet hus i skogens slut. Liten tomte tittar ut". Anndra bilden får mig nästan att känna doften av murkna löv och höst. Bild ett får mig att tänka på huttrande barn efter ett sommarbad i sjön. Det kanske beror på att det ser ut som om solen gått i moln och vinden börjat att rycka i trädtopparna. Tänk ändå vad kul det är att länder kan vara vackra på så olika sätt. Det blir aldrig tråkigt att upptäcka nytt, eller att återvända hem och återupptäcka det gamla.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker också att den där vinterdoften som knyter ihop näsborrarna är nåt helt speciellt.
  Jättefina bilder!

  SvaraRadera
 10. Jag gillar höstdoften när man går i skogen. Underbart! Men sommar o vinter är också ljuvliga. Just nu är det verkligen vinter här hos oss. Det snöar varje dag och nu har vi en halv meter. Det börjar räcka nu tycker jag!Så länge till våren!

  SvaraRadera
 11. Ljuvliga lukter - de liksom tränger ut ur dina bilder :)

  SvaraRadera
 12. När jag var i Australien, så jobbade vi i vindruvsfält i några veckor, slitsamt och fruktansvärt varmt, då vet jag att jag längtade just till den doften och luften du förmedlar på bild nr 2...hög luft och doften av höst....underbara bilder alla tre!

  SvaraRadera
 13. Just nu längtar man förstås efter vår och sommar - men jag tycker också att hösten har den bästa doften. Det brukar vara friskast luft då också.
  Fina bilder! /Helen

  SvaraRadera
 14. Vilka fina bilder, och vad bra du beskrev dofterna! Jag kunde riktigt lukta dem själv! :P

  Tack så mycket för dina kommentarer gumman, jag har haft en jättebra födelsedag! :)

  Den där långa kommentaren handlade om armén.. Här i Turkiet gör man lumpen antingen på 5, 12 eller 15 månader. Om man har en universitetsutbildning på mer än 2 år så gör man lumpen på 5 månader eller alternativt 12 månader, i det senare fallet är man befäl och får alltså full lön. Utan en universitetsutbildning så gör man 15 månader, vilket är en ganska lång tid..

  Som tur är så har ju Ahmet en 5-årig universitetsutbildning, så han kommer att göra den kortaste militärtjänsten. Problemet är att vi inte vet NÄR han kommer att göra den. När man rycker in varierar från stad till stad, men oftast så arrangeras fyra tillfällen per år, och i Istanbul så är det i alla fall i augusti och oktober/november om jag har förstått det rätt. Såklart hoppas vi på att han kommer att få rycka in i augusti eftersom han tar examen i juni. Ju förr desto bättre. Det är nämligen jättesvårt för killar att få jobb i Turkiet utan att ha gjort lumpen. Det är ingen som vill anställa en som kanske måste rycka in när som helst, så ju längre det tar innan har får rycka in desto svårare kommer vi att ha det. Hans föräldrar hjälper ju till mycket nu så länge han går i skolan, men ska de försörja oss ytterligare 5 månader efter att skolan har tagit slut? :S Så, augusti hoppas vi på. Nu till det största problemet. Man ska anmäla sig minst 3 månader innan och visa upp ett papper på att man har avslutat en lång universitetsutbildning, annars måste man automatiskt göra 15 månader.. Hur ska Ahmet kunna visa upp ett sånt papper 3 månader före augusti, då han tar examen i juni? :S Vi hoppas dock på att han ska kunna få något papper ifrån skolan som han kan visa upp, med betyg o.dyl. så han kan få något specialtillstånd.. Det blev ganska långt det här, men jag ville förklara.. :) OM det var något som var oklart så fråga bara! Hur länge gör man lumpen i Italien förresten?

  Kram!

  SvaraRadera
 15. Å vilken fin triss på den vackra svenska naturen. Jag älskar alla årstider, de har alla nå´t härligt både i färg, form och doft. Just hemkommen från ett snörikt Idre måste jag nog välja tredje bilden även om de alla är jätte fina. Må gott.

  SvaraRadera
 16. Hej !!!
  Åh,vad fina bilder.....!!!!
  Nu längtar jag hem.....
  Kul med utmaningarna,nu fick vi veta lite mer........kul med tågresan,hi,hi.....
  Ja,visst är italienarna rolig....fattar ionte att man kan leka lite med mat,ha,ha !!!!!
  ha det bra,
  Monica

  SvaraRadera
 17. Mycket naturdofter :-) Vackra foton i din triss, men även i Toscana luktar det väl gott? Kan förstå "hemlängtan" i dina bilder. För mig blir det ibland åt andra hållet, med bilder från någon resa eller bloggar med foton på platser man besökt...
  Höstfotot med det "trötta trädet" fastnade jag för, även luktbeskrivningen :-)

  SvaraRadera
 18. Vilka härliga bilder.

  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera