lördag 21 februari 2009

Festival della canzone italiana

eller Sanremofestivalen är en musiktävling som hålls varje år i Sanremo. Man kan väl lite enkelt säga att det är som den svenska melodifestivalen. Festivalen invigdes i tisdags kväll och under veckan har man, varje kväll, kunnat följa och rösta på sin favorit.

Igår kväll kronades vinnaren i kategorin "Nykommlingar". Vann gjorde en väldigt speciell tjej, Arisa. Jag trodde först att det var ett skämt när hon intog scenen. Hur blyg som helst med blicken på fötterna. Men sjunga det kan hon!

Jag har försökt letat efter en video på Youtube men Rai (italiensk tv-kanal har tagit bort alla videoklipp från Sanremo) så jag får nöja mig med den här videon.

Ikväll är sista kvällen och vinnaren av den andra kategorien "Artister" ska koras. Här hittar man artister som redan har en karriär. Så vi får se vem som vinner. Tyvärr åkte "Gemelli Diversi", som jag tyckte om, ut igår kväll så jag har ingen favorit.

Trevlig lördag till alla!

10 kommentarer:

 1. Jag undrar om det inte var vinnaren av San Remo som skickades vidare till Eurovision song contest på den tiden då Italien fortfarande deltog? Eller kan de ha haft ytterligare en melodifestival? Det är konstigt, för det är aldrig någon här som vet vad Eurovision är för något...

  SvaraRadera
 2. Jag har inte följt festivalen. Den enda gången vi slog över så var det tre italienska playboy bunnies på scenen...jag slog inte över något mer.

  Pysen: Det var inte vinnaren som skickades vidare till Eurovision song contest. Ibland var det den artist som vunnit kritikerpriset, ville inte den artisten åka, så åkte någon annan. Italien har aldrig sent Eurovision song contest i tv, och de flesta vet ju som sagt inte vad det är.
  Kram ☺

  SvaraRadera
 3. Jag har läst någonstans att det kunde vara vinnaren, tvåan eller, som Segsliten säger. Som sagt finns det inget intresse från italiensk tv att sända programmet. Italien hade fram till 1993 nästan varje år en deltagare i Eurovision song Contest och vann till och med 1990. 1997 var sista gången en italiensk deltagare var med i tävlingen.

  SvaraRadera
 4. Vad tråkigt att Italien inte deltar i Eurovision, även om själva tävlingen är ganska löjlig och låtarna ofta dåliga.. Det har ändå blivit till en tradition att följa tävlingen på TV: :) Jag har faktiskt aldrig reagerat över att Italien inte har haft någon representant! :O

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag och dottern myser framför den svenska deltävlingen ikväll :)

  SvaraRadera
 6. Tack och lov har Italien , som ni skriver, sedan länge nobbat Eurovisiontävlingen. Helt rakryggat att avvisa detta numera närmast helt engelskspråkliga jippo, som förlorat sin själ och mening.
  Helt visst har inte 'SanRemo' idag samma otroliga genomslagskraft som i TV-ålderns tidiga skede utan så mkt annan konkurrens, och ni unga kan nog ha svårt att förstå, hur gigantiska de var här en gång, Modugno, Mina, Gianni Morandi, Celentano o.s.v. Och allt på detta kulturbärande språk...
  Så släng er i väggen, svenglish-sjungande Idol- och Melodifestare hemma i Svedala!

  SvaraRadera
 7. Jaså..? :) Då ser jag med spänning fram mot det inlägget... ;)

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Laura, precis som du säger håller det ingen hög nivå men det är en tradition att följa tävlingen. Jag vet inte hur länge sedan det var jag såg eurovsion, mer än 10 år sedan!

  Utlandsmamman, hoppas ni haft en trevlig kväll :)

  Isa, tackar så mycket för titten & kommentaren :) Jag har ingen koll på vilken riktning eurovision tagit, kommer ihåg det som något spännande & kul när jag var mindre. Sanremo är med all sannolikhet något helt annat nuförtiden men jag tycker ändå att årets upplaga var av hög klass med viktiga samtida texter. Jag tror att musiken förändras med tiden och speglas därefter. Mina är en av mina allra största idoler med en röst som är unik!

  SvaraRadera
 9. Jag saknar Italien i melodifestivalen, även om de har haft många dåliga bidrag med så har Italien haft det absolut bästa någonsin som oxå vann hela grejen 1990 (om jag minns rätt), "Gente di mare" Umberto Tozzi & Raf tror jag. Den låten är bara bäst! Ljuvlig! I San Remo festivalen kommer det fram många bra, tex Cesare Cremonini. Min syster älskar Gemelli Diversi! Vi var i Italien samtidigt under 02/03 och då var ju "Mary" poppis, den e så bra (o sorglig!).
  kramis

  SvaraRadera
 10. Rebecca, oj, lite sent svar! Helt rätt den låten är underbar :)
  Mary, det var min lillasysters låt, hihi!

  SvaraRadera