tisdag 10 februari 2009

Födelselista

Jag vet inte om det är något nytt men det är något jag stött på här i Italien den senaste tiden.

Många utav våra kompisar skaffar barn just nu. I samband med besöket av de nyblinva föräldrarna och lilla bebisen är det klart att man tar med en present.

Och vad gör föräldrarna för att undvika dubbla eller oönskade presenter?!

Jo, dom går till en barnartikelaffär och väljer ut alla möjliga tänkbara grejer som behövs till den nya bebisen. Det kan vara allt från en bilbarnstol till en liten filt. Lakan och bärselar. Spjälsäng och svampar som man tvättar vagnen med.

Sen uppmanar de nära och kära, vi har en "Lista di nascita" i den affären. Det gäller att inte vara bland de sista för då är det bara konstiga, dyra grejer kvar.

Häromdagen valde vi ett lakanset som bebisen kan använda om 3 år. 65 Euro för ett lakan med bebisar på.

Jag hade adrig valt det som förälder.

Så det är väl tur att man har en "Födelselista". Då kan det ju inte bli fel!

14 kommentarer:

 1. Det är samma princip som när man gifter sig. Fast man är faktiskt inte tvungen att följa den, utan det brukar uppskattas om man kommer med barnkläder också. Om man väljer att ge bort barnkläder är det dock bra att ta lite större storlekar. Föräldrarna har oftast varit tvunna att köpa en hel garderob inför bb vistelsen (man får ju inte låna där),och behöver därför inget i de minsta storlekarna.
  Kram ☺

  SvaraRadera
 2. Segsliten, precis! Bra att du ger mig tips om det blir någon BB vistelse för mig i framtiden :)

  SvaraRadera
 3. Presentlista har jag bara hört talas om vid bröllop! Att ha det vid barnafödsel tycker jag var att ta i.

  Jag är så glad över de gåvor barnen fick som nyfödda och skulle inte vilja byta mot presenter som jag valt själv...

  Men alla gör som de vill - och tur är väl det :)

  SvaraRadera
 4. Jisses.... Vart har det spontana tagit vägen...
  Sånt där finns ju bara vid bröllop här.

  SvaraRadera
 5. Utlandsmamman, jag vill inte heller välja presenterna själv :)

  Synne, hihi, den har försvunnit!

  SvaraRadera
 6. Ja det är verkligen olika från land till land.
  65 Euro för ett lakanset till barn. Huga!

  SvaraRadera
 7. Ja, det blir visst vanligare och vanligare med presentlistor även för nyfödda... På ett sätt kan det väl vara bra, särskilt för de större sakerna som barnvagn, skötbord och sånt eftersom det finns så många olika typer att välja mellan... och att få en barnvagn som man ska ha i tre år som man inte alls gillar kanske inte är så kul.. Nu har ju inte vi de problemen eftersom vi inte har så mycket släkt här där vi bor, utan får vara med och välja själva direkt istället när det ska inhandlas ;o)

  SvaraRadera
 8. Dyrt blir det iallafall, speciellt i länderna runt medelhavet där man inte bara går på närmaste kompisarnas bröllop, barnfödsel med presentlista utan "måste" även köpa nått till kusinen, grannen, flera på jobbet...Inte alls billigt att vara i bröllop-barn ålder!
  Fast jag tycker minst om alla som bara ber om pengar att sätta in på deras sparkonto! I Spanien är det de senaste...

  SvaraRadera
 9. Anna, du vet, märkesgrejer :)

  Pysen, "synd" att du inte har så mycket släktingar i närheten :) Självklart, när det kommer till större, "viktigare" saker är det bättre att bestämma själv.

  Bella, det blir hur dyrt som helst! Och att bara sätta in pengar på ett konto är inget vidare. Här öppnar man ett konto hos en resebyrå om man "bara" vill ha bröllopsresan som present.

  SvaraRadera
 10. Hej !!!!!
  Åh,fy farao...har de börjat med det nu också....!!!!!
  Förr var det ju bara bröllop.....!!!!
  Fy vad trist.......
  Jag köpte 2 badlakan för spädisar på Prenatal .....ett ljusblått o ett rosa....det är sådana där med en liten huva...på ena kanten liksom....så lakanet blir som en triangel....och sedan sveper man in bebisen i den...bättre än handduk....för små nyfödda ...och bättre än att knöla in armar o ben i vanlig morgonrock.......köpte till mina ...och köper nästan alltid dessa , till andra nyfödda ...alltid en succe...eftersom de som sagt var ofta har sparkdräkter redan......till de här tillhörde det små tofflor......störtlöjligt....men typiskt Italien...och det fanns inga andra.....och vad tror ni inte den nyblivna italienska mamman blev mest begapad i......jo, just det ....tofflorna......
  Ha det bra,
  Monica

  SvaraRadera
 11. Nej usch...personliga presenter föredrar jag...men det är ju olika. Vilken häftig Karneval föresten! Och du köra bil i Florens...aldrig! Jag åkte buss där och kände att det skulle jag aldrig komma på. Vacker stad dock, vill gärna tillbaka!!! Men du det där med olyckan...läskigt..jag har också upplevt det en gång, kom som första bil och dessutom en person som vi kände till...glömmer aldrig den synen och skräckkänslan...usch...

  SvaraRadera
 12. Monique, haha, vad roligt! Visst ser man annorlunda på saker och ting :) Bra att du kommer med lite tips, tack :)

  Anneli, Florens är underbart! Kom tillbaka så kan vi ta en fika :) Det gäller att vara föriktig i trafiken, mycket!

  SvaraRadera
 13. sicken mysig blogg du har!:)

  SvaraRadera
 14. Chili, tack för titten! :)

  SvaraRadera