tisdag 24 februari 2009

Tillbaka i tiden del8

Så min lillasyster kom ner till Italien våren 2003 och vid det här laget kunde jag prata italienska obehindrat. Jag gick aldrig på någon kurs utan lärde mig språket på egen hand.

Jag trivdes riktigt bra i det nya stallet även fast det inte var någon dans på rosor att jobba med travhästar. Vi var lediga varannan måndag och dagarna kändes långa.

Sommaren 2003 var en av de varmaste i Italien på många år och det var något av det värsta jag varit med om. Vi började köra hästarna vid 5 på morgonen. Klockan 10 var det redan för varmt för att vara ute. Allt var klibbigt och hästarna svettades bara utav att stå inne i boxen.

Sen cyklade vi hem till lägenheten för en lång lunch och en dusch. Jag tror vi duschade i snitt 3 gånger om dagen.

Plus att fläkten fick följa med runtom i lägenheten. Vid matbordet, framför tv:n och självklart vid sidan om sängen men det var näst intill omöjligt att sova för den kvävande, fuktiga värmen. Vid femtiden tog vi oss ner till stallet igen för att fodra och pyssla med hästarna.

Så såg alltså en helt normal arbetsdag ut på sommaren med undantag om det var travtävlingar. Under sommartid tävlade man bara på kvällen och det första loppet brukade starta runt 21.

Jag tog hand om 6 stycken hästar som blev mina små "bebisar". Det var underbart att få deras tillit och se resultatet av det man gjorde. En svensk tjej är så mycket lugnare och snällare och på vissa hästar märkte man skillnaden.Tillsammans med dom åkte jag runt på olika travbanor i Italien och fick uppleva en massa nya saker.

Under den här sommaren kommer jag ihåg en lustig sak. Jag och lillasyster var ute en kväll i den lilla "byn" där vi bodde för att äta en glass. Vi sitter lugnt och stilla på en bänk, svettas och mumsar på glassen. Då dyker en polisgubbe upp och frågar om allt är ok och han presenterar sig. Han visste tydligen våra namn och var vi bodde. Vid senare tillfällen la vi märke till en polisbil som ofta snurrade förbi vår lägenhet.

Visst vi bodde i en liten "by" men att vårt uppehälle skulle väcka en sådan uppmärksamhet kändes obehagligt. Konstigt. Jag förstod liksom aldrig varför.

12 kommentarer:

 1. Sommaren 2003 kommer jag ihåg, det var den sommaren jag åkte hit till Sicilien för att börja studera italienska (i juli).. Jag bodde i Giardini och skolan ligger i Taormina. Vissa dagar var det så varmt att om man körde fort med moppen så brändes vinden...
  Lektioner fram till 13, sen hem och byta om och äta en panini och sen direkt ner på stranden... Läxorna fick man göra sent på kvällen...

  SvaraRadera
 2. Hej Veronica, åh vad jag njuter av din berättelse,,,,,och vem och vad vill poliserna.
  Så SPÄNNANDE:)
  Hoppas nu att detta inlägg går in, har som sagt var haft problem med lämna kommenarer hos dig
  Kram Sari

  SvaraRadera
 3. Jag kom ju till Italien först i sommaren efter. Men senast i förgår hörde jag någon referera till den varma sommaren 2003!
  Jätteroligt att följa dig. Poliserna kanske trodde två utländska tjejer behövde extra skydd mot ??? -ja, jag vet inte mot vad...

  SvaraRadera
 4. Nu fungerade det utan problem. Verkar ju ha varit något med ordkontrollen. Kram

  SvaraRadera
 5. Tycker en vanlig svensk sommar är för varmt då det kommer till hästeri. Sitter ofta på hästryggen före klockan sju om mornarna eller efter åtta på kvällen. Dess emellan är det för varmt.

  Roligt med polisserna. hihi. Extra koll på svenskorna! ;)

  SvaraRadera
 6. Det varma landskapet ser ofta så idylliskt ut, men du beskriver miljön med hettan med en sådan inlevelse att jag verkligen kan förstå den klibbiga känslan.

  Poliserna, men vad ville dem då, kom dem tillbaka någon mer gång???? Spännande!!!
  Nu hoppas jag att denna kommentar kommer fram, jag har inte kunnat skicka kommentarer till dig på sista tiden.

  SvaraRadera
 7. Det är superkul att läsa om ditt liv! :) Tack för att vi får dela det med dig.
  Kram.

  SvaraRadera
 8. Minns den sommaren...väntar .... på resten.

  Du har något inne hos mig!
  Kram ☺

  SvaraRadera
 9. Pysen, du kom verkligen till Italien i rätt period :)

  Sari, vem vet vad dom egentligen ville?!:)

  Utlandsmamman, hihi, inte jag heller! Tack :)

  Cz, tackar :) det har varit lite problem här på blogger sista tiden. Hoppas att det blivit bättre nu.

  Sofia, tack så mycket :)

  Segsliten, det var fööör varmt! Då ska jag ta & kika in hos dig :)

  SvaraRadera
 10. Myra, jag tror det var för tidigt i morse, hmm :) Sorry! hihi, du är så pass tidigt ute även i Sverige :) Kom ner någon sommar & känn på italiensk värme :)

  SvaraRadera
 11. Ah, sommaren 2003.. Det var ju då vi hyrde huset i Toscana (som jag nämnde i en annan kommentar)! :) Varmt som tusen, men det är fortfarande en av de bästa semestrarna någonsin! Vi hyrde ett hus i Cavriglia (nära Montevarchi), dvs låångt från något bad och jag kommer ihåg att allt verkade gå i ultrarapid i värmen. Bara att göra sig en smörgås tog en halvtimme... :)

  Spännande att läsa om hur du hamnade i Italien. Jag tycker att du verkar vara en modig tjej som vågade ta klivet. Nu väntar jag spänt på fortsättningen!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Jo, då var du inte så långt ifrån där jag bor nu :)
  Tackar så mycket för din fina kommentar!

  SvaraRadera