måndag 9 mars 2009

Söndagsutflykt Pienza

Kvinnodagen i all ära men för mig var gårdagen en perfekt dag för utflykt! Solen sken, en massa grader varmt och vi bestämde oss för att åka till Pienza.

Pienza är en liten, pittoresk "borgstad" som ligger i Val D'Orcia (Orciadalen på svenska) ungefär 7 mil söder om Certaldo. En av de vackraste dalarna i hela Toscana med ett landskap som är sagolikt. Otroligt vackert!


Vi var hungriga när vi kom fram och letade länge efter ett ledigt bord. Även fast det fortfarande inte är högsäsong, var det mycket folk i rörelse. Det var fler som tänkt precis som jag!

Efter många om och men lyckades vi i alla fall hitta en restaurang med en mysig uteservering.

Så nu kan jag äntligen säga att jag ätit årets första lunch under öppen himmel. Och en redig lunch blev det, baserat på vildsvin! Hur gott som helst och jag rekommenderar er att besöka Trattoria la Chiocciola om ni har vägarna förbi Pienza.



Den lilla byn är ett perfekt, levande exempel på en renässansstad och finns på UNESCO's världsarvs lista.
Det känns fantastiskt att strosa omkring på gatorna och veta att det inte är mycket som förändrats sedan mitten av 1400-talet.
Utöver det är Pienza känd för sin Pecorino, fårmjölksost, som producerats bland kullarna omkring "centrum". Många säger att det är den bästa i hela Toscana och visst är den underbart god!






Utsikten är underbar, Pienza är verkligen värt ett besök.
Jag är lite oroad över hur mycket turister det är på en lilla ytan när det är högsäsong. Men om man hoppar över helger och försöker ta sig dit ganska tidigt kanske man slipper trängas.

25 kommentarer:

  1. Jag har alltid älskat Toscana. Jag har gjort många turer dit, förutom rena skära semestrar. Alltid lika vackert, alltid lika värt besväret att sitta i bilköer för att ta sig dit.
    Kram ☺

    SvaraRadera
  2. Det ser otroligt mysigt och vackert ut!!!

    SvaraRadera
  3. Åh, så vackert!! Bilden med alla ostar är verkligen superfin!
    Ja, på sommaren får man verkligen välja vilka dagar och tider man åker till såna ställen :o)

    SvaraRadera
  4. Så underbara bilder. Tänk att bo i så vackra omgivningar.
    Förstår du trivs därnere.
    Tänk vilka vykort du kunde göra av de där bilderna. Den med osten till exempel..
    Här rasar snön från taken nu och det smäller och dundrar bra.
    Tur man är inne.
    kram Synne.

    SvaraRadera
  5. ååååå....längtar.....vi pratade om vår resa i förra veckan...du vet bästa värsta tjejgänget!!! Du pratar så gott...lunch under bar himmel - Himmel!!!

    SvaraRadera
  6. Segsliten, ja visst är det vackert :) Jag har verkligen tur att bo här i Toscana! Även fast det finns en hel massa fint runt om i världen...

    Jeanette, jag lovar, det är underbart :)

    Pysen, tackar! Man får ha klart för sig att det är en hel hög turister, överallt :)

    Synne, tack så mycket! Vart man än vänder sig ser man en vykortsbild, det kanske skulle vara en bra idè, hihi :) Men då är snön på väg bort i alla fall! Vilken tur.

    Anneli, aha, men var det till Spanien ni skulle? Eller kommer jag ihåg helt fel... Kommer ni till Italien?

    SvaraRadera
  7. Kan man bli annat än glad och nöjd i denna omgivning. Det är vackert och smakar gott där. Fantastiska bilder. Dit vill jag verkligen någon gång.Till och med jag med min ostfobi tycker bilden är fin på ostarna..

    SvaraRadera
  8. Härliga bilder! Restaurangen verkar supermysig!

    SvaraRadera
  9. Wow, jag lovar om jag kommer dit ska jag besöka samma restaurang, ser helt underbart ut!

    Jag såg att du lagt till mig och så klart lägger jag till dig på min blogglista!!!

    Hoppas att du har en riktigt mysig måndagskväll och att våren snart är på väg ;D

    Kram

    Angelica

    SvaraRadera
  10. Gud va jag längtar till Toscana!
    Tack för dina bilder!
    Blir nog i början av juni eller sep som vi åker.

    SvaraRadera
  11. Det ser verkligen väldigt pittoreskt ut! Skulle gärna ströva runt på de där gränderna eller rida bland de där kullarna! Grattis till din första lunch utomhus i år, jag har ätit lunch utomhus en massa gånger i år redan, men det har varit McDonalds-mat, så det räknas inte. :)

    Kram!

    SvaraRadera
  12. Lurigopalia, det är bara att säga till när du är på väg :) Tackar!

    Pumita, tack, det var gott & mysigt :)

    Angelica, vad kul. Och visst är våren på väg :)

    Cajsa, oj vad roligt! Men då är det inte så lång tid kvar :)

    Laura, ett perfekt landskap att sitta uppe på hästryggen :) Det skulle jag också vilja göra! Men det är väl klart att donken räknas, det tycker jag :)

    SvaraRadera
  13. Vad vackert, Veronica! Synd att Toscana ligger lite för långt bort för dagsutflykter härifrån. Men jag blir så sugen på en helgutflykt... Fast det måste nog vänta till hösten för nu har vi så mycket planerat framöver.
    Ostbilden är bara helt underbar! Han en bra dag. Hoppas nu våren bestämmer sig för att komma ordentligt.

    SvaraRadera
  14. Hej !!!!!!
    WOW.....Vad läckert !!!!!
    Nästan så jag blir förälskad på nytt i Italien efter att jag läser din underbara berättelser och tittar på bilderna.......
    Jag har nog varit här för länge........har blivit alldeles för mycket vardag tror jag.....men då kan jag ju friska upp minnet , när jag är här hos dig..........det var nog detta jag föll för också, för alla dessa år sedan.......
    Ha en bra dag,
    Kram,
    Monica

    SvaraRadera
  15. Utlandsmamman, jag tror bestämt att våren kommit för att stanna :)

    SvaraRadera
  16. Monica, ibland måste man stanna upp och titta sig omkring :) det gäller vart man än bor i världen, eller hur?!

    SvaraRadera
  17. Utmärkelsen tackar jag för! Och precis som du säger man har fått vänner lite var stans och inblick i andra människors liv och leverne.
    Att besöka din blogg är så himla annorlunda jämfört med livet jag lever just nu - hemma i Sverige med man och tre barn. Långt från värma Italien där man kan nu äta ute på lunchen och få mimosa tilldelat sig.
    Jag är ingen präst men sänder dig en tanke och en välsignelse i alla fall nu med en gång om du inte skulle vara hemma den dagen den riktiga prästen knackar på...
    /MB
    Tack kära du för tittaran på min blogg.

    SvaraRadera
  18. Va gullig du är!

    Härligt det låter med lunch ute och våren...ångrar lite att jag inte längre kan visa upp sådana bilder ,-) men ibland måste man som sagt, följa sina drömmar...
    Kram!

    SvaraRadera
  19. Hej !!!!
    Tack för dina ord......alltid kul att höra vad folk tycker.......här i Rom är inte kvinnor så intresserade av inredning....förtom i vissa kretsar....där det snurrar mycket pengar.....eftersom jag ofta får höra kommentarer från italienskor om att det är ytligt och onödigt att handla saker till hemmet......och har jag inget bättre för mig....men sedan splashar de ut 50 ggr mer på hår ,kläder , smycken,smink och annat.....sedan har alla städhjälp,barnhjälp,hundvaktshjäl,strykhjälp....och allt annat möjligt.....så är jag lite nyfiken på att höra vad ni tycker.....och försöka förstå varför vissa tycker just inredning blir ytligt,men inte ovanstående saker.......(ja,jag menar inte hjälpen utan smyckeavdelningen )
    Det var detta .......fortsätter att titta på dina fina bilder........får nog ta mig en tripp till Toscana snart igen......Kram,monica

    SvaraRadera
  20. Maria, och tack snälla du för alla fina kort du visar på din blogg :) Det är en av tjusningarna med att läsa bloggar, man får en inblick i så många olika verkligheter!

    Bella, men när det blir varmt i Göteborg kommer du också ha minst lika fina kort att visa upp :)

    Monica, haha, de tänker nog mest på den personliga "ytligheten" som är väldigt viktigt för många kvinnor. Ibland lite för mycket om jag får säga mitt! Och du, om du kommer till Toscana så måste du hojta till :)

    SvaraRadera
  21. Lyckliga du som får bo i ett så vackert land!

    SvaraRadera
  22. Anna, jag är lyckligt lottad :)

    SvaraRadera
  23. helt fantastico!!! Klart jag har vägarna förbi - jag ringer innan! :)

    SvaraRadera
  24. Cz, ja gör det, så vi vet att jag är hemma när du kommer förbi :)

    SvaraRadera
  25. Det verkar ju hur mysigt som helst i den där stan. Undrar just hur det är i juni?

    SvaraRadera