fredag 13 mars 2009

Intervju, vin och bortgjord

Väckarklockan ringde tidigt i morse, kvart över 7. Varför så tidigt?! Jo, jag hade en arbetsintervju klockan 10. På en vingård 25 kilometer från Certaldo.

Jag hade aldrig varit i de trakterna tidigare och tänkte att det var bäst att vara ute i god tid. Ville ju inte komma försent och göra dåligt intryck sådär på en gång!

Läste lite om vingården i går kväll på deras hemsida och upptäckte att den ägs av familjen Zonin. Det är en mäktig familj inom vinvärlden som har vingårdar runt om i hela Italien och även i Usa. Jag vet inte hur många flaskor de producerar men jag gissar att det är många miljoner!

Hur som helst kommer jag fram en kvart för tidigt. Jag knackar på dörren till kontoret, presenterar mig och får slå mig och vänta.

En äldre man och två killar kommer in i rummet. Vi tar i hand, slår oss ner och "intervjun" börjar.

Det är mest "den äldre" som pratar medan han kollar igenom mitt CV. Ställer lite frågor och undrar om jag har några frågor.

Och det har jag inte, egentligen skulle jag väl frågat om lön men det kändes pinsamt, men jag berättar om mitt så kallade "lyxproblem".

Att jag från mitten av juli till slutet av augusti inte kan jobba.
Jag sa inte att jag skulle på semester, han behöver ju inte veta allt!
Det var såklart ett problem eftersom det här bara är ett säsongsjobb.

På mindre än en kvart var intervjun avklarad och mot slutet ställer "den äldre" frågan om jag är nykterist?

Nej, det är jag inte. Jag älskar ju vin.

Han säger något till "de yngre" och de reser sig upp och börjar plocka med några flaskor.

Under tiden de är borta berättar jag om att min svärmor har en restaurang och att deras viner kanske kan vara något för restaurangens vinlista. "Den äldre" förklarar, väldigt snällt och lugnt, för mig att deras försäljare bara säljer till stora matvaruhus. Generad, kommer på att jag inte sitter och pratar med någon liten vinproducent som är glad över att sälja ett par hundra flaskor om året till en restaurang! Han pratade bort det och låtsades som ingenting men jag känner mig fortfarande väldigt bortgjord bara jag tänker på det...

Det hela avslutades med att jag fick två flaskor vin, de som är på kortet, och att de skulle höra av sig om jag var intressant för jobbet.

Nu när jag är hemma och har tänkt efter skulle jag inte ha något emot att jobba för dom. De var tevliga, det är en stor vingård som säkert har mycket folk under säsongen som kommer och provsmakar deras viner. Nackdelen är att det ligger långt bort. Med min lilla bil och den krokiga, upp och ner vägen kommer jag nästan gå i back för all bensin som går åt.

Jag får vänta och se.

20 kommentarer:

 1. Det var väl inget att bli generad över - du visade ju bara framfötterna genom ditt intresse för deras viner :) Säkert bara positivt.
  Lycka till - hoppas det leder till något!

  SvaraRadera
 2. Utlandsmamman, det kanske bara är jag som överdriver :) Jag känner mig fortfarande pinsam när jag tänker på det, hihi! Tack :)

  SvaraRadera
 3. Jag tror som utlandsmamman, att det inte var något som "den äldre" såg som något negativt, snarare tvärt om.
  Jag håller tummarna!!

  SvaraRadera
 4. Lycka till med jobbsökandet. Jag tycker om att kolla på din blogg.

  Vi ska åka till Toscana i sommar, har hyrt ett hus i Lorenzana och vi funderar på att åka till Certaldo. Har nämligen sett på Solens mat om den där agriturismon Tre Stelle och tänkte kanske pröva den. Har du hört talas om den?

  SvaraRadera
 5. Hihi, du får väl skylla på att du är svensk *ler*. Lite pinsamt var det kanske, men blir de på nåt sätt sura över det så är det väl inget kul ställe att jobba på! Trevlig helg och lycka till! /Anette

  SvaraRadera
 6. Vad spännande nu då!

  Jag ska hålla tummarna härifrån Östhammar å dina vägnar. Hoppas att vinet smakar bra. =)

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Det är klart att du får jobbet!!!!!

  Jättekul att läsa hur det går till när du är på intervju, sånt här tycker jag om att läsa.

  Solvarma kramar från Irene

  SvaraRadera
 8. Du gjorde säkert en alldeles utmärkt intervju.
  Håller tummarna för att du får jobbet. Trevlig
  gest att de skickade med två flaskor vin. Säger
  förhoppningsvis något om hur de är som arbets-
  givare.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Pysen, jag ska försöka tro på det jag också :) Tack så mycket!

  Ann, tackar tackar :) Vad kul att ni kommer till Toscana, jag har bara smakat på ett av deras viner men hade ingen aning om att det fanns god mat där! Kollade in på deras hemsida & den såg väldigt intressant ut. De lagar bara mat som kommer från gården, vilket bra tips du gav mig! Ska försöka ta mig dit så fort som möjligt och provsmaka :)

  Anette, nej, dom vart inte sura, som tur var :) Och visst kan jag skylla på att jag är svensk, det är ju det som är så bra ibland, hihi!

  Vero, tack så mycket! Vi får hoppas att vinet smakar bra :)

  Irene, det visar sig om jag får det... Tack så mycket, kul att höra åsikter om vad jag skriver :) tack tack

  Anna, hihi, jag sa inte så mycket... Nej men dom verkar vara bra personer, jag får vänta och se vad som händer :)Tack

  SvaraRadera
 10. Spännande - vad roligt att få jobba på en vingård. Jag håller tummarna!!

  SvaraRadera
 11. Det låter ju fantastiskt trevligt att jobba på en vingård! Jag tror inte heller att du gjorde bort dig när det gäller "restaurangfrågan", utan mer att du verkar företagssam. Jag antar att de har gårdsförsäljning också, så de lever ju på sånt också! :)

  Jag håller tummarna och om du får jobbet, lovar jag att susa förbi där när jag återvänder till Toscana! ;)

  SvaraRadera
 12. Hej! Kikar in här för första gången, kul att läsa om din intervju, håller tummarna! Vi är ett svenskt par som är här i Toscana med vår luftballong, kommer att flyga i Siena i sommar. Vart finns du någonstans? Ha det så bra i vårsolen!

  SvaraRadera
 13. Nu vet ju inte jag vad det var för jobb de hade att erbjuda, men en tjej som tar initiativ är ju inte helt fel. Jag tycker att du kan vara lugn, det kanske istället talar till din fördel, så att du får jobbet.
  Kram ☺

  SvaraRadera
 14. Veronica, du är för go:)
  Ödmjuk människa, dom är dum om dom inte anställer dig.
  Njut nu av vintet ikväll.
  Ha en trevlig helg VÄNNEN
  Många Kramar sari

  ps har inte haft så mycket tid att blogga nu när mor vart här

  SvaraRadera
 15. Om de inte anställer dig har de gjort en förlust..Och tänk att få vinflaskor vid en jobbintervju. Det tror jag aldrig skulle hända i Sverige. Du säker jobb på en vingård och får vin. Då borde jag ju få en häst som jobbar på en hästgård..Ska bli spännande att se hur det går..kram

  SvaraRadera
 16. Spännande, jag håller tummarna!
  Har varit på middag med mitt vingäng, 10 glada damer, se min sida. Vann 9 flaskor vin. Helt otroligt kul. Lägsta pris 65 kr och vin från hela världen! Vi hade en så trevlig kväll.
  Ja, jag håller tummar och fötter för för dig!
  Carin

  SvaraRadera
 17. Jeanette, tackar så mycket :)

  Jo, tack, tack! De har bara försäljning av vin på gården och som besökare kan man titta i vinkällaren och vinfälten. Vad bra, hojta till om du kommer förbi mig :)

  Jennie, vad kul! Tack för titten :) Lustigt, i går när jag stod och spejade ut över landskapet före intervjun såg jag just en luftballong :) Jag bor i Certaldo, inte alls långt ifrån Siena!

  Segsliten, jobbet innebär att förklara vinet för kunderna och låta dem provsmaka. Du kanske har rätt :)

  Sari, du är för go :) Tack så mycket!!

  Lurigopalia, hihi, precis du skulle få en häst :) Tack så mycket!!

  Cajsa, tack :) Vad kul det lät med vinkväll, och du vann en hel massa vin :) Skoj!

  SvaraRadera
 18. Låter som om du var jätte duktig! Du såg ett tillfälle att nämna dina svärföräldrars restaurang vilket jag tycker är en mycket god egenskap. Nätverka! Dem kanske helst inte ville säga nej och tyckte det var lite pinsamt, men dem tyckte säkert inte att det du gjorde var pinsamt. Vad trevligt att skicka med vin! Jag hoppas du får jobbet! Håller hårt i mina tummar! Bra jobbat!
  kram

  SvaraRadera
 19. Håller tummarna för att du får jobbet om du vill ha det! :) Vad har man förresten för sorts arbetsuppgifter på en vingård? :)

  SvaraRadera
 20. Cz, tycker du det?! Vi får hoppas det :) Jag tycker också det är viktigt att nätverka, man vet ju aldrig vad som kan hända i framtiden :)

  Laura, Tack så mycket! Jobbet jag sökte innebär att sälja vinet, förklara de olika vinsorterna och låta kunderan provsmaka :)

  SvaraRadera