fredag 20 mars 2009

Dilemma

Här i Italien sköter man sig själv och det hör inte till vanligheterna att man skvallrar till "myndigheter" om man ser något misstänksamt.

Därför har jag nu ett dilemma.

Häromdagen kom en väninna på besök. Det var första gången hon var hemma hos oss och efter den korta rundturen i lägenheten gick vi ut på balkongen.
Hon skrek rakt ut när hon såg taket på "mittenskjulet". Taket är nämligen gjort av Amianto, asbest på svenska, och det är tydligen förbjudet och väldigt farligt för hälsan. Speciellt när det börjar spricka precis som taket gjort under våran balkong.

Här är taket.

Jag har ingen större koll på hälsofarliga och förbjudna material men väninnan jobbar med miljö och natur så hon kan sin sak. Hon förklarade att man inte kan ta bort taket själv och det måste göras en utredning. Få fram att det verkligen rör sig om asbest och om det anses vara farligt.

Men hur får man igång en utredning? Vi letade runt på internet och fick fram information om hur man ska gå tillväga om man misstänker asbest i sin närhet.

Jag behöver alltså bara fylla i mina uppgifter i ett färdigskrivet brev och sedan skicka det till borgmästaren. Inte så svårt kan man tycka. Det är det jag vill göra!

Så var är problemet?

Problemet är att man inte tjallar. Jag har inte fått något positivt bemötande av pojkvännen och inte heller från hans familj när jag berättat om den här obehagliga upptäckten. För det är farligt, det är förbjudet!

Men det verkar inte spela någon roll för jag blir det svarta fåret. Hon som skvallrar. Hon som lägger sig i.

Ska försöka samla mina tankar och ta ett snack med väninnan igen...

14 kommentarer:

 1. Kan du inte göra det anonymt på nåt sätt? Fast det kan vara svårt nu när du har pratat om det.

  SvaraRadera
 2. Det var min tanke också, om du kan göra det anonymt? Det skulle kanske inte vara så roligt att få grannen på sig sen... men samtidigt förstår jag din oro, det är inte kul att ha precis nedanför balkongen...

  SvaraRadera
 3. Oj vilken jobbig sits.
  Asbest är ju farligt vid inandning och om taket börjat spricka så känns det ju ändå allvarligt.. Prata med grannen först? Usch, vad jobbigt det med. Hoppas ni hittar en bra lösning!

  SvaraRadera
 4. Ja, det var ett dilemma. Kan du inte försöka prata med ägaren till taket och förklara hur farligt det är? Dom kanske också vill ha bort det i så fall. Trevlig helg önskar jag dig i alla fall!

  SvaraRadera
 5. Usch, vad jobbigt. Ja, vad sjutton gör man? Kanske väninnan som jobbar med miljö kan anmäla det? Fast alla kommer ju ändå veta att det kommer från dig ...
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Ja, du kan väl prata med grannarna och tala om att de kan ta skada. Då kanske de snarare tycker att du är omtänksam. Alla vet ju inte riktigt vad asbest är?
  Trevlig helg! :)

  SvaraRadera
 7. Pumita, jag ska försöka göra det. Är inte riktigt säker på att det kommer gå bra...

  Pysen, jag ska se om det går. Säkert kommer grannen misstänka att det är vi för vi är relativt nyinflyttade och de enda som bor mittemot...

  Utlandsmamman & Anette & Jo, jag har också tänkt på det men eftersom jag inte är någon expert känns det fel att antyda något som jag inte kan tala för.

  Anna, får se om jag lyckas rapportera det genom att vara anonym.

  SvaraRadera
 8. Förstår att du hamnat i ett dilemma. Och att kulturen skiljer. Kanske särskilt farligt när det börjat spricka. Anonym kanske kan vara något. Hoppas du får en skön helg och hittar en lösning på problemet/Lis

  SvaraRadera
 9. Lis, jag tror det hade varit annorlunda om jag varit i Sverige, faktiskt... tack det samma :)

  SvaraRadera
 10. Asbets är väl bara farligt när du börjar röra i det och det dammar vid rivningar. Här ligger det ju still, eller, min analys och den kan väl kännas skön!
  Ha en bra fredag!
  Kram
  Carin

  SvaraRadera
 11. Usch inge kul det där, min farbror fick strupcancer just för att han andats in asbest.
  Lycka till

  SvaraRadera
 12. det är gott om italienare som tjallar, undantaget om man känner människorna (och tycker om dem). Tycker att din pojkväns attityd är jättekonstig, alla vet att asbest måste bort på rätt sätt. Halva min familj är från Toscana och jag kan garantera dig att inte en enda skulle ha hållit käften när det gäller asbest. Ta det med takägaren först och hota med myndigheterna. Var inte en svensk mes. Asbest är farlig.

  SvaraRadera
 13. Fy ja, vilken sits.... Men undrar som de andra om det inte går att 'anmäla' anonymt??

  Hoppas det löser sig.

  SvaraRadera
 14. Cajsa, jag har läst om det, att om det ligger still och inte är förstört så kan det tillochmed få ligga kvar!

  Sari, vad hemskt... följderna av asbest kan många gånger vara riktigt olyckliga...

  Anonym, jag kan inte riktigt hålla med dig och tror många gånger att man inte tjallar här i Italien för att man inte vet vem det är man "anmäler". Många gånger kan människor vara rädda! Jag har bott mitt emot det här skjulet i snart 3 år och jag vet inte hur länge det stått där. Men INGEN av de andra grannarna har "tjallat". Det tycker jag är konstigt, dessutom har jag fått reda på att de här skjulen med all sannolikhet är byggda "olagligt" och det är inte många som tjallar när nya väggar dyker upp! Jag anser mig inte vara en svensk mes (vad betyder det egentligen?!) och tänker lämna in brevet till borgmästaren, precis som man ska göra när man misstänker asbest i sin närhet. Med mitt namn och tar följderna av vad det innebär!

  Myra, jag får ta och göra som man ska. Lämna in ett brev till borgmästaren!

  SvaraRadera