torsdag 5 mars 2009

Aglio, olio e peperoncino

Det här är nog ett av de absolut lättaste recepten som till och med jag klarar av utan några problem.

Det är en vanlig, enkel pastarätt som vi brukar göra när kylskåpet är tomt. För den innehåller fyra ingredienser som alltid finns i skafferiet, vitlök, olivolja, peperoncino (torkad röd chili eller piri piri kan man nog hitta i Sverige) och spaghetti.

För 2 personer behöver vi:
  • 200 gram Spaghetti
  • 2-3 Vitlöksklyftor
  • 1-5 Små torkade peperoncini/piri piri/chilifrukter (Beroende på hur starkt du vill ha det)
  • 1 dl Olivolja (minst jag brukar aldrig mäta...)
  • Salt till vattnet
  • Parmesanost (om det finns, annars går det bra utan)
  1. Koka upp vattnet till pastan och släng i saltet när vattnet börjar koka.
  2. Medan vattnet värms upp, skala och dela vitlöksklyftorna på mitten och krossa/dela "chilifrukterna".
  3. Fräs vitlöken tillsammans med "chilifrukterna" i en liten kastrull. Det ska inte vara för varmt, vitlöken får inte bli bränd.
  4. Här kommer ett litet "mormortrick": när pastan börjar bli klar, ta en halv dl av pastavattnet och häll ner det i oljan. Se upp så att oljan inte är för varm!
  5. Sila pastan, tillbaka i den stora kastrullen, häll över oljan och blanda.

Färdigt att serveras! Med riven parmesan om man har det och tänk på att den här rätten måste ätas riktigt varm. Annars blir det en stor klump av all spaghetti.

14 kommentarer:

  1. Klassisk "jag-orkar-inte-åka-och-handla-nåt-middag" :o) Men det är hemskt gott!

    SvaraRadera
  2. Mmm, smaklökarna går igång direkt!

    SvaraRadera
  3. Pysen, helt enkelt perfekt:)

    Anette, hihi, vad bra!

    SvaraRadera
  4. Okej! Bra att du har den knappen för det underlättar.
    1. Klicka på IT-knappen i högra hörnet.
    2. Klicka på 'visualizza barra della lingua'.
    3. Nu öppnas en lite störe meny ovanför menyn i det högra hörnet. Klicka på den lilla trekanten till höger.
    4. Klicka på 'impostazioni'.
    5. Ett större fönster öppnas. Klicka på 'aggiungi'.
    6. Välj svenska i rullmenyn. Klicka på 'tastiera'.
    7. Klicka i svenskarutan.
    8. Klicka på 'okej'.
    9. Klicka på 'applica'.
    Sen kan du med hjälp av knappen i högra hörnet byta språk på ditt tangentbord när du vill.
    Du kan lägga till andra språk också. Jag har t.ex. valt att lägga dit engelska.
    Så här hittar du sedan å, ä och ö:
    è tangenten blir å
    à tangenten blir ä
    ò tangenten blir ö
    även andra tangenter ändras, så ibland blir man tvungen att shifta.

    SvaraRadera
  5. Tack så mycket för receptet! Ska testa det någon dag den här veckan! Tror du att det går lika bra med grön avlång paprika, vet inte vad det heter på svenska, men kanske du vet vad jag menar? :)

    SvaraRadera
  6. Jag säger bara mums fillibabba:)
    Detta ska provas....kram vännen Sari

    SvaraRadera
  7. Hmm, det där låter ju intressant, det får jag prova någon gång! Vilken lyx att ha en riktig italiensk mormor/svärmor osv som kan lära dig att göra riktiga italienska saker! :) Jag hoppas att de blir imponerade av svenska köttbullar och lussebullar t ex!

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Nu vet jag vad jag ska äta till lunch imorgon. :P Passar perfekt till en som har två vänstertassar i köket. ;)

    SvaraRadera
  9. Mmm, det lagar jag OFTA till lunch. Ibland lyxar jag till med mozzarella och tomat som jag rör i precis innan jag lägger upp på tallriken. Nu blev jag hungrig :)
    Kram

    SvaraRadera
  10. Det vattnas i munnen! Chili och vitlök är en riktigt bra kombination.

    SvaraRadera
  11. Segsliten, tack! Du är en ängel :) Se vad bra det går, wow.

    Laura, jag är som sagt ingen expert men det kan nog funka :)

    Jo, det är en lyx,verkligen. Jag har inte vågat mig på att bjuda pä en svensk middag, än...

    Pumita, precis :)

    Utlandsmamman, mmm, det lät gott! Måste jag prova någon gång :)

    Rebecca, du kan det här bättre än jag :)

    SvaraRadera
  12. Vad kul att det funkade!
    Kram ☺

    SvaraRadera
  13. jädrar, jag har fått konkurrens!

    SvaraRadera
  14. Ilva, det är lugnt! Du är ju proffs på det här :) Det är knappast jag... :)

    SvaraRadera