onsdag 26 november 2008

Inflaskning av vin

Två dagar och ca 20 000 flaskor senare sitter jag med ont i ryggen och skavsår på fingrarna framför datorn. Jag har varit med och jobbat med buteljeringen av vingårdens "Villa da Filicaja" viner.

På den här vingården, som inte är så stor, fungerar det så att när man ska flaska in vin ringer man in en liten "fabrik" på hjul, en lastbil. Det är nämligen så att lastbilens sidoväggar fälls ner och förvandlas till en effektiv arbetsplats.


Utsidan av lastbilen

Här inne finns ett löpande band där vinet kommer från tunnorna genom en stor slang upp till lastbilens flak. Nu börjar ett evigt smattrande av flaskor som klingar sig fram på bandet.


Slutstationen på det löpande bandet

Det låter lite som musik när korkarna trycks in, kapsylhöljet på, etiketterna och sen kommer dom fram till lådorna. Och det är här jag står tillsammans med tre andra tjejer. Vi lyfter, tittar och kontrollerar flaskorna innan dom parkeras i sin kartong. Snabb måste man vara för det går undan och så fort det krånglar lite blir gubben som har lastbilen förbannad. När man fyllt sin låda med 6 eller 12 flaskor, tejpas den och får åka rutschbana ner till en pall i vinkällaren.

Dom här dagarna har varit långa och hårda. Ändå är det en härlig känsla att "tillverka" en flaska vin som kommer avnjutas runt om i världen.


1 kommentar:

  1. Vilket härligt jobb! Min fars kvinna har en vingård i Sydafrika. Hade jag inte haft familj hade jag åkt ner och jobbat hos henne.

    SvaraRadera